Cél: Egységes európai kerékpáros szolgáltatói rendszer

Kerékpárosbarát szolgáltatói hálózatokról tartottak nemzetközi workshopot Budapesten

Budapest adott otthont az egységes kerékpárosbarát szolgáltató rendszerek kialakításáról szóló nemzetközi konferenciának. A kerékpáros túrázók igényeinek megfelelő szálláshelyeket, éttermeket, látnivalókat vagy akár útvonalakat is minősítő rendszerek már több európai országban, régióban működnek sikeresen. A hazai megbeszélésen Dánia, Hollandia, Németország, Szerbia, Spanyolország, Csehország, Olaszország és Ausztria szakértői mutatták be az általuk üzemeltetett rendszereket, majd együttműködési megállapodást írtak alá az európai szintű együttműködésről.

Európa a kerékpáros turizmus központja

A konferencia elején Révész Máriusz, aktív Magyarországért felelős kormánybiztos elmondta: a cél, hogy minél több ember éljen aktív életet, ezért hazánkban számos fejlesztést kezdeményezünk; épül az EuroVelo 6 útvonala, kerékpárút készül Budapest és a Balaton között, illetve kerékpáros hidat adunk át Poroszló és Tiszafüred között. A kerékpárosbarát szolgáltatások rendszerének egységesítése és kialakítása erőteljesen hozzájárulhat az ország aktív turizmusának fellendítéséhez.

A magas szintű kerékpárosbarát szolgáltatások azért is fontosak, mert Európában évről évre dinamikusan nő a kerékpáros turisták száma, éves szinten körülbelül 44 milliárd euró bevételt generál ez a szektor. Ráadásul a közkedvelt európai kerékpáros útvonalaknak köszönhetően a kontinens globális szinten is piacvezetőnek számít. Egy jól működő kerékpárosbarát minősítési rendszer nem csak a kerékpárosok számára hasznos, hanem a turisztikai szolgáltatásokat kínáló, elsősorban kis- és középvállalkozások forgalmát és ismertségét is jelentősen tudja növelni.

A most aláírt együttműködés célja elsősorban a kerékpárosok számára kínált szolgáltatások fejlesztése, valamint a turisztikai termékfejlesztés és marketing tevékenységek összehangolása, közös adatbázis létrehozása. Emellett fontos a kevésbé fejlett kerékpáros turizmussal rendelkező országok szakmai támogatása, a tapasztalatok cseréje. Az együttműködésben fontos szerepet kap a brüsszeli székhelyű Európai Kerékpáros Szövetség is.

Mégis mi számít kerékpárosbarát szálláshelynek?

A szakértők meghatározták a kerékpárosbarát szálláshelyekre vonatkozó alapvető kritériumokat. Eszerint azon szálláshelyek kaphatják meg a kerékpárosbarát minősítést, melyek minden fajta kerékpárost szívesen fogadnak, biztonságos tárolóhelyet kínálnak a kerékpárok számára, lehetőséget nyújtanak a kerékpáros ruházat és felszerelés szárítására, reggelit és vízvételi lehetőséget biztosítanak (nem csak a szállóvendégek számára), részletes információval rendelkeznek a térség látnivalóiról és kerékpárútjairól, valamint alapvető szerszámokkal rendelkeznek, vagy szervizszolgáltatást nyújtó vállalkozókkal működnek együtt. Emellett természetesen további szolgáltatásokkal bővíthetik a kínálatukat, például elektromos kerékpárok töltésével, transzferrel, túravezetéssel, kerékpárkölcsönzéssel.

Magyarországon a kerékpáros infrastruktúra fejlesztése mellett a szolgáltatások bővítése is fontos szerepet kap. Az egész országot lefedő kerékpárosbarát szolgáltatói hálózat létrehozásában a térségi szereplők és vállalkozások mellett fontos szerepet kap az Aktív- és Ökoturisztikai Fejlesztési Központ, valamint a Magyar Kerékpáros Turisztikai Szövetség.

Budapest 2020. március 13.