Aktív turisztikai hálózatok fejlesztése Tokaj-Hegyalján – a Tokaj-kör kerékpáros útvonal megvalósításának I. üteme

Röviden a projektről

A projekt során a NIF Zrt. kivitelezésében megvalósul a Tokaj, Felső-Tisza és Nyírség kerékpáros infrastruktúrájának fejlesztése, kerékpárútjainak összekapcsolása. Az Eurovelo 11 útvonal részeként körgyűrű létesül a Kopasz-hegy körül Tokaj, Bodrogkeresztúr, Tarcal és Tokaj települések érintésével. Létrejön továbbá az Eurovelo 11 kerékpáros útvonal csatlakoztatása a Nyíregyháza-Tokaj közötti kerékpárúthoz, és – hiánypótló módon – kerékpáros pihenőhelyek épülnek a térségben.

Projekt költségvetése

A projekt költségvetése 2 099 995 000 Ft, melyből az AÖFK kerete 8 890 000 Ft.

Projekt ütemezése

A projekt tervezett fizikai befejezése: 2022. április 30.

Projekt kód

GINOP-7.1.9-17-2018-00031

Projekt átadása

A projekt tervezett fizikai befejezése jelenlegi tervek szerint 2022. április 30.

A projekt részletes bemutatása

A projekt során a NIF Zrt. kivitelezésében megvalósul a Tokaj, Felső-Tisza és Nyírség térség kerékpáros infrastruktúrájának fejlesztése, kerékpárútjainak összekapcsolása. Az Eurovelo 11 útvonal részeként körgyűrű létesül a Kopasz-hegy körül Tokaj, Bodrogkeresztúr és Tarcal települések érintésével. Létrejön továbbá az Eurovelo 11 kerékpáros útvonal csatlakoztatása a Nyíregyháza-Tokaj közti kerékpárúthoz.

Az átfogó kerékpárút-építési programon kívül a projekt keretein belül kerékpáros pihenőhelyek kerülnek kialakításra Bodrogkeresztúron és Rakamazon, valamint felnőtt és gyermekkerékpár-támaszok telepítése valósul meg a turisztikailag frekventált helyszíneken.

A projekt eredményeinek kommunikációját egységes információs táblarendszer és komplex marketingtevékenység támogatja.

A konzorciumvezető NIF Zrt. irányítja a teljes beruházást. A Magyar Turisztikai Ügynökség Zrt. a projekt szakmai előkészítését végezte el, míg a Magyar Turisztikai Szövetség Alapítvány feladata a szemléletformálás, marketing- és kötelező nyilvánosság-tevékenységek teljes körű megvalósítása.

Az Aktív- és Ökoturisztikai Fejlesztési Központ 2020. július 1-től csatlakozott a projekthez, szervezetünk a Kisfaludy2030 Turisztikai Fejlesztő Nonprofit Zrt. helyett lépett be a konzorciumba. A projektben turisztikai szakértői feladatokat látunk el, melynek keretében tevékenységeink kiterjednek:

  • a térségben futó egyéb projektekkel való összhang, és az egységes aktív- és ökoturisztikai szakmai szempontok mentén történő megvalósítás biztosítására;
  • a beruházások, szolgáltatás- és eszközbeszerzések, valamint a közbeszerzések műszaki-szakmai tartalmának véleményezésére, a műszaki, szakmai specifikáció kiegészítésére vagy az ajánlattételre felkérendők kiegészítésére;

A „Tokaj-kör” kerékpáros útvonal 1. ütemének megvalósításával a térség aktív turisztikai kínálata bővül, valamint az érintett települések látnivalói könnyebben elérhetővé válnak. Mindezeken túl a Tokaj-kör befejezésével lehetővé válik, hogy egy önálló kerékpáros turisztikai vonzerő jöjjön létre a térségben. Fontos eredmény továbbá, hogy közvetlen kapcsolat jön létre a Nyíregyháza-Tokaj kerékpárút és az Eurovelo 11 kerékpáros útvonal között.