Bemutatkozás

Hazánkban egyre többen húznak bakancsot, ülnek kerékpárra, ragadnak evezőlapátot vagy éppen csatolnak sílécet szabadidejük eltöltésére. Az Aktív- és Ökoturisztikai Fejlesztési Központ új lendületet ad az országjárásnak, hogy mindenki megtalálja a neki szóló természetközeli mozgásformát. Erre számtalan lehetőség adott Magyarországon, a lelkes kereső könnyen eltévedhet a bőséges kínálatban. Küldetésünk összefogni az ország aktív és ökoturisztikai szolgáltatásait, fejlesztéseit, programjait. A mozgásközpontú turizmus segít a kalandoroknak felfedezni hazánk természeti és épített kincseit. Hosszú távú célunk, hogy a szabadidő aktív eltöltésével minél többen élhessenek egészséges és élménygazdag életet.

Miért aktív turizmus?

Aktív turizmus minden olyan utazás, melynek célja a sportolás vagy egyéb szabadidős mozgás. Napjainkban a passzív pihenés helyét a pörgős kalandok veszik át. Van, aki az erdőjárásban leli örömét, de az örökmozgók ritkán állnak meg itt – vitorlás, lovas élményeket keresnek, sőt, az extrém sportoktól sem riadnak vissza.

Miért ökoturizmus?

Az ökoturizmus legfőbb lételeme az emberiség közös kincse, a természet. A környezettudatos látogató kedvére gyönyörködhet a viszonylag zavartalan természeti területeken, melyek ma odafigyelésre és védelemre szorulnak. Kinek nyugalmat, kinek kalandot ígér, de mindenki megtalálja helyét távol a városok zajától. Az ökoturizmus meghatározó eleme, hogy fenntartható módon adjon lehetőséget a világ megismerésére.

Az Aktív- és Ökoturisztikai Fejlesztési Központ legfontosabb feladata, hogy összefogja a területen történő beruházásokat, fejlesztéseket, illetve a területtel foglalkozó állami, önkormányzati, civil és üzleti szereplők munkáját. Az így létrejövő hálózat segít új turisztikai csomagok és termékek kialakításában. A Központ Magyarország hazai aktív- és ökoturisztikai arculatát alakítja ki, a létrejövő fejlesztéseket népszerűsíti belföldön és külföldön egyaránt.

Céljaink

A szervezet kitűzése, hogy érzékelhetően nőjön azok száma, akik szabadidejüket aktívan a természetben töltik. Célunk, hogy megkönnyítsük az úti cél kiválasztását, és komplex turisztikai csomagokat ajánljunk az érdeklődőknek. Egy régió meglátogatásakor minden turista hálás, ha a szállások mellett könnyen megtalálja a túrázási, kerékpározási, evezési és egyéb kikapcsolódási lehetőségeket is. Az ökoturisztikai fejlesztések csak úgy válhatnak ismertté a közönség előtt, ha megfelelő a kommunikáció. Ezekkel az „apróságokkal” éri el az Aktív- és Ökoturisztikai Fejlesztési Központ, hogy növekedjen a természetszerető, a természetet óvó, környezettudatos emberek száma.

A Központ további kiemelt célja, hogy az állami partnerek, különösen a nemzeti parkok és állami erdészetek turisztikai termékeit bemutassa, népszerűsítse és növelje a tanösvények, ökoturisztikai létesítmények látogatószámát.

Vezető tisztségviselők

Baráth Gergely

Ügyvezető igazgató

Petényi Mirkó

Kommunikációs igazgató

Vidonyi Dániel

Operatív igazgató