Kisvasutak fejlesztése

Röviden a projektről

A program célja a hazai kisvasutak átfogó fejlesztése. A korszerűsítés által a jelenleg is népszerű kisvasutak egyrészt magasabb szolgáltatási szintet nyújtanak majd a turisták számára, másrészt az üzemeltetési költségek is csökkenthetők.

Projekt ütemezése

1. ütem: tervezési feladatok, illetve 6 vasúti szakasz felújítása (Mátravasút, Szilvásváradi Állami Erdei Vasút, Királyréti kisvasút, Kemencei kisvasút, Széchenyi-hegyi Gyermekvasút, Balatonfenyvesi Gazdasági Vasút)

2. ütem: 4 erdei vasút felújítási munkái (Kaszói Erdei Vasút, Almamelléki Állami Erdei Vasút, Felsőtárkányi Állami Erdei Vasút, Lillafüredi Állami Erdei Vasút )

A projekt részletes bemutatása

A hazai kisvasutak fejlesztése két ütemben zajlik, és szinte minden keskeny nyomközű vasútüzem érintett a programban. A fejlesztés I. ütemében a tervezési feladatok mellett a Mátravasút, a Szilvásváradi Állami Erdei Vasút, a királyréti és kemencei kisvasutak, a Széchenyi-hegyi Gyermekvasút és a Balatonfenyvesi Gazdasági Vasút számára biztosított a Kormány forrást pálya- és járműfelújításra.

A fejlesztés II. ütemében folytatódnak a munkák 2021-ben is, a jelenleg rendelkezésre álló forrásokból négy erdei vasúton folynak felújítási munkálatok, így a Kaszói Erdei Vasút, az Almamelléki Állami Erdei Vasút, a Felsőtárkányi Állami Erdei Vasút és a Lillafüredi Állami Erdei Vasút újul meg részben vagy egészben.