Nemzeti Kerékpáros Stratégia 2030

Röviden a Stratégiáról

A kerékpárhasználat népszerűsítése akkor lehet igazán sikeres, ha az egyes intézkedések, fejlesztések és kampányok tervezetten, megfelelő ütemezéssel, egymásra épülve, egy komplex programot alkotva valósulnak meg. A nemzeti középtávú kerékpáros stratégia a 2021-2030 közötti időszakra határozza meg a kerékpáros fejlesztések célkitűzéseit, irányát, pénzügyi hátterét a mindennapi közlekedés, turizmus, közlekedésbiztonság és szemléletformálás témaköreiben.

A projekt ütemezése:

2021/1. negyedév: szakmai egyeztetések

2021/2. negyedév: stratégia véglegesítése

A Nemzeti Kerékpáros Stratégia részletes ismertetője:

A 2020-ban megkezdett munka eredményeként 2021 első negyedévében kezdjük meg a Nemzeti Kerékpáros Stratégia társadalmi egyeztetését, majd a kapcsolódó kormányelőterjesztés elkészítését. A 2021-2030-as időszakot felölelő stratégia négy fő területen fogalmaz meg célokat, intézkedéseket: mindennapi kerékpározás, turisztika, közlekedésbiztonság, továbbá javaslatokat fogalmazunk meg a kerékpározáshoz kapcsolódó horizontális teendők tekintetében is. Ez utóbbi a szabályozási, a kommunikációs és a szervezeti kérdéseket foglalja magában.

A szakmai javaslat elkészítésében minden nagyobb érintett szakmai szervezet – Magyar Kerékpáros Turisztikai Szövetség, Magyar Kerékpáros Szövetség, Magyar Kerékpárosklub, civil és szakmai szervezetek, Országos Rendőr-főkapitányság, Budapesti Közlekedési Központ, Budapest Főváros Önkormányzata – részt vesz. Az egyeztetések a tervek szerint még 2021 I. félévében lezárulnak, melyet politikai, majd széles körű társadalmi egyeztetés követ. A végleges stratégia várhatóan 2021 II. félévében jelenhet meg.