Tisza-tavi síkvidéki kerékpározás infrastrukturális fejlesztése

Röviden a projektről

A projekt az egyre nagyobb létszámban, nem csak sportolási, hanem szabadidős céllal kerekező turisták igényeit elégíti ki. A projektben Poroszló környezetében kerékpáros szakaszok újulnak meg, a Tisza-tó körhöz kapcsolódóan pedig Tiszafüred és Kisköre, valamint Tiszanána térségében két szakaszon is új kerékpárút épül.

A Tisza-tavi túrák szolgáltatásfejlesztése keretében kerékpáros pihenők, a kerékpárút mellett mosdók telepítése történik meg, a kerékpárosok tájékoztatását pedig táblák segítik majd. A családokkal és gyerekkel túrázók számára a kis Tisza-tó kör teljesítését – szintén új szolgáltatásként – Tiszanána és Tiszaderzs között kerékpáros komp létesítése teszi lehetővé. A projektben az AÖFK konzorciumi partnere a Víziterv Export Kft.

Projekt költségvetése

1,5 milliárd Ft

Projekt szakaszai és ütemezése

A projekt 2021. januárjában indult, ebben az évben a projektfejlesztési szakasz munkái, azaz a tervezések, közbeszerzés, eszközbeszerzések, illetve egyes kerékpáros szakaszok felújítása valósul meg, 2022-ben pedig a fennmaradó infrastrukturális beruházási elemek készülnek el. A projektet legkésőbb 2022. december 31-ig kell megvalósítani.

A projekt részletes bemutatása

A projekt elsődleges célja, hogy a Tisza-tó kerékpáros körhöz kapcsolódóan Tiszafüred és Kisköre, valamint Tiszanána térségében két szakaszon új kerékpárút szakaszokat létesítsen, Poroszló környezetében pedig két hosszabb szakasz újulhasson meg. A KÖTIVIZIG működési területén megvalósítandó projektben a szükséges kerékpárút szakaszok építése és felújítása mellett kerékpáros pihenők, a kerékpárút mellett mosdók, kerékpáros tájékoztató táblák, telepített kerékpárszámlálók és egy új szolgáltatásként Tiszanána és Tiszaderzs között kerékpáros komp fejlesztése történik, mely lehetővé teszi a családok, gyerekkel túrázók számára a kis Tisza-tó kör teljesítését.

A kerékpárút hálózat fejlesztés Tiszafüred és térségében az alábbi útszakaszokon történik: Tiszafüred, Abádszalók, Kisköre, Tiszanána és Poroszló területén – új kerékpáros szakaszok épülnek azzal a céllal, hogy a szabadidős tevékenységként kerékpározók – idősebbek, kisgyermekes családok, a nyaralók szélesebb rétege – számára is maximális élményt adjon a teljes Tisza-tó, akár már egy rövidebb szakasz teljesítésével is.

A projekt további beruházás-építés elemei: 

Kerékpáros komp (Tiszaderzs, Tiszanána kikötők): a Tisza-tó kör, illetve rövidebb Tisza-kör szakaszok szabadidős célú teljesítéséhez járul hozzá a Tiszaderzs és Tiszanána-Dinnyéshát között kompkikötő és kerékpáros-komp szolgáltatás. A fejlesztés részeként, a komphoz vezető útvonal is felújításra kerül, két úszómű, hozzá kapcsolódó partfal-erősítés is elkészül. A projektelemhez kapcsolódóan eszközbeszerzésként két, 20 fő és kerékpár szállítására alkalmas hajótest beszerzése történik, melyek üzemeltetését a két érintett önkormányzat (Tiszaderzs és Tiszanána-Dinnyéshát) vállalja.

A projekt részeként a Kiskörei erőműnél (Abádszalóknál) kerékpáros mosdók épülnek, valamint 4 db mobil szaniterkonténer telepítése valósul meg, A beruházások eredményességének legjobb mérőszáma, hogy mennyien használják az adott infrastruktúra-fejlesztést. Erre a kérdésre ad pontos választ a minimum két szakasz átmenő-forgalmát mérő, energiafelhasználását telepített napelemekből fedező 3 db kerékpárszámláló berendezés.

Mindezek mellett nyolc helyszínen – hét hagyományos  módon, egy pedig családbarát elemekkel –  kerékpáros pihenőhelyek  hálózata létesül kerékpártárolókkal, padokkal, napvitorlás árnyékolókkal. A beruházási terület a KÖTIVIZIG tulajdonában van, a konzorciumi megállapodás keretében az üzemeltetési feladatokat is ellátja a terület kezelője.

A projekt részét képezi a többnyelvű, a környék természeti és kulturális látnivalóit tartalmazó tájékoztató és információs táblák kihelyezése, illetve az útvonal irányító táblákkal bejárhatóvá tétele. E táblák hívják fel a figyelmet a tájegység értékeire és az új attrakciókra is, illetve jelzik, merre találják a túrázók az új szolgáltatásnak számító kerékpáros kompszolgáltatás igénybevételének helyszínét.