Felső-tiszai víziturisztikai fejlesztés

Röviden a fejlesztésről

A BJMOKK Nonprofit Kft. konzorciumvezetésével megvalósuló GINOP-7.1.9-17-2018-00013 – Felső-tiszai víziturisztikai fejlesztés c. projekt keretein belül négy településen, Tiszabecsen, Szabolcsveresmartom, Rakamazon és Tokajban jönnek létre vízitúra megállóhelyek.

A projekt célja a családbarát vízitúrázás lehetőségének megteremtése teljes felső-tiszai térségben, ennek érdekében megvalósul a víziturisztikai szolgáltatások hálózatba szervezése, valamint olyan komplex turisztikai termékfejlesztés, mely a térséget egyértelműen megkülönbözteti majd más hasonló desztinációktól.

Projekt költségvetése

A projekt költségvetése 492 222 249 Ft, melyből az AÖFK kerete 8 890 000 Ft.

Projekt ütemezése

A projekt tervezett fizikai befejezése: 2021. december 31.

Projekt kód

GINOP-7.1.9-17-2018-00013

Projekt átadása

A projekt tervezett fizikai befejezése: 2021. december 31.

A projekt hosszú leírása

A BJMOKK Nonprofit Kft. konzorciumvezetésével megvalósuló GINOP-7.1.9-17-2018-00013 – Felső-tiszai víziturisztikai fejlesztés c. projekt célja a családbarát vízitúrázás lehetőségének megteremtése a felső-tiszai térségben annak érdekében, hogy hosszú-távon a Felső-Tisza egyedi kínálatú, barátságos arculatú, aktív kikapcsolódásra hívó aktív- és ökoturisztikai térséggé váljon.

A projekt a térségben már évtizedek óta jelenlévő vízitúrák kínálatát emeli a jelenleginél magasabb, komfortosabb szolgáltatási színvonalra.

A projekt keretein belül Tiszabecsen a meglévő fogadóépület felújítása, Szabolcsveresmarton új csónakház kialakítása, Tokajban a biztonságos vízitúrázáshoz szükséges eszközök beszerzése, Rakamazon pedig a meglévő épület alsó szintjének átalakítása által jön létre az az alap infrastruktúra, mely lehetővé teszi a komplex víziturisztikai szolgáltatásfejlesztést.

A projekt eredményeképpen az alapszolgáltatásokon túl (kikötési lehetőség, szaniter blokkok) információs táblarendszer, minibusz szolgáltatás és garantált programcsomagok is segítik majd a vízitúrázó vendégek aktív kikapcsolódását.

A fejlesztés további kiemelt célja a térség víziturisztikai szolgáltatásainak hálózatba szervezése (többek között szemléletformáló események által), valamint olyan komplex turisztikai termékfejlesztés, amely a térséget egyértelműen megkülönbözteti más, hasonló desztinációktól.

A fejlesztéssel a jövőben egységes rendszert alkothat a felső-tiszai vízitúra megállóhelyek hálózata, a helyi konzorciumi partnerek együttműködésével pedig biztosítható a magas színvonalú, egységes elvek mentén működő üzemeltetés is. A közös piacra lépés célcsoport- és termékspecifikus marketingkommunikációval támogatva valósul meg.

A konzorciumvezető helyi konzorciumi partnerek bevonásával valósítja meg a fejlesztéseket, a beruházásokat Döge Község Önkormányzata, a Felső-tiszai Vízitúra Sportegyesület, valamint a “Zempléni Zenit” Alapítvány végzik. A Magyar Turisztikai Szövetség Alapítvány marketingtevékenységhez kapcsolódó, valamint a szolgáltatók szemléletformálásának feladatait látja el a projektben.

Az Aktív- és Ökoturisztikai Fejlesztési Központ 2020. július 1-től csatlakozott a projekthez. Szervezetünk a Kisfaludy2030 Turisztikai Fejlesztő Nonprofit Zrt. helyett lépett be a konzorciumba. A projektben turisztikai szakértői feladatokat látunk el, melynek keretében tevékenységeink kiterjednek:

  • a térségben futó egyéb projektekkel való összhang, és az egységes aktív- és ökoturisztikai szakmai szempontok mentén történő megvalósítás biztosítására;
  • a beruházások, szolgáltatás- és eszközbeszerzések, valamint a közbeszerzések műszaki-szakmai tartalmának véleményezésére, a műszaki, szakmai specifikáció kiegészítésére vagy az ajánlattételre felkérendők kiegészítésére.