Kerékpáros turizmus fejlesztése a Sopron-Fertő kiemelt turisztikai fejlesztési térségben

Röviden a projektről

A GINOP-7.1.9-17-2018-00020 – A kerékpáros turizmus fejlesztése a Sopron-Fertő kiemelt turisztikai fejlesztési térségben c. projekt a Magyar Kerékpáros Turisztikai Szövetség (MAKETUSZ) vezetésével, a Sopron-Fertő Turisztikai Fejlesztő Nonprofit Zrt, a Magyar Turisztikai Szövetség Alapítvány, valamint az Aktív- és Ökoturisztikai Fejlesztési Központ Nonprofit Kft. részvételével, 662 millió Ft támogatásból valósul meg.

A projekt eredményeképpen többek között elkészül a Sopron – Fertőrákos közötti kerékpárút felújítása, létrejön a fertődi kerékpáros információs és túraközpont, továbbá 17 kerékpáros megállópont létesül a Fertő-tó mentén. A fejlesztésekkel érintett kerékpáros útvonalak hossza: 120 km.

Projekt költségvetése

A projekt költségvetése 662 027 337 Ft, melyből az AÖFK kerete 8 890 000 Ft.

Projekt ütemezése

A projekt tervezett fizikai befejezése: 2021. május 31.

Projekt kód

GINOP-7.1.9-17-2018-00020

Projekt átadása

A projekt tervezett fizikai befejezése jelenlegi tervek szerint 2021. május 31.

A projekt részletes bemutatása

A projekt keretében a Fertő-tó körüli kerékpárút magyarországi szakaszaihoz, valamint az Eurovelo hálózattal az Alpokaljai hálózati szakaszokhoz kapcsolódva kerékpárosbarát fejlesztések valósulnak meg. A fejlesztésekkel érintett kerékpáros útvonalak hossza: 120 km.

Új megállóhelyek jönnek létre a hálózat csomópontjaiban, mindösszesen 17 helyszínen: Sopronban, Sopron –Balfon, Fertőrákoson, Fertőbozon, Hidegségen, Fertőhomokon, Hegykőn, Fertődön, Sarródon, Nagycenken, Sopronhorpácson, Zsirán, Röjtökmuzsajon és Bükön.

Kerékpáros információs és túraközpont kerül kialakításra Fertődön, mely családok és mozgásukban korlátozottak számára is elérhető eszközparkot és szolgáltatásokat biztosít.

A projekt keretein belül kerékpárok, szállítóeszközök, rendezvények lebonyolításához szükséges eszközök és kerékpáros szervizcsomagok, valamint forgalomszámlálók is beszerzésre kerülnek; továbbá információs táblák készülnek a kerékpárosok tájékoztatása céljából.

A projekt során adaptálásra és bevezetésre kerül az Európai Kerékpáros Szövetség által jó gyakorlatnak tekintett BikeFriendly nemzetközi kerékpáros turisztikai minősítési rendszer; valamint megvalósul a szolgáltatók szemléletformálása is. A piacra lépést csomagajánlatok létrehozása és komplex marketingtevékenység támogatja.

A konzorciumvezető a szakmai feladatokat irányítja, a Sopron-Fertő Turisztikai Fejlesztő Nonprofit Zrt. felel a beruházások (építési tevékenység) megvalósításáért és a marketingtevékenységekért. A Magyar Turisztikai Szövetség Alapítvány a szolgáltatók szemléletformálását végzi el.

Az Aktív- és Ökoturisztikai Fejlesztési Központ 2020. július 1-től csatlakozott a projekthez. Szervezetünk a Kisfaludy2030 Turisztikai Fejlesztő Nonprofit Zrt. helyett lépett be a konzorciumba. A projektben turisztikai szakértői feladatokat látunk el, melynek keretében tevékenységeink kiterjednek:

  • a térségben futó egyéb projektekkel való összhang, és az egységes aktív- és ökoturisztikai szakmai szempontok mentén történő megvalósítás biztosítására;
  • a beruházások, szolgáltatás- és eszközbeszerzések, valamint a közbeszerzések műszaki-szakmai tartalmának véleményezésére, a műszaki, szakmai specifikáció kiegészítésére vagy az ajánlattételre felkérendők kiegészítésére;