Hortobágyi Madármegfigyelő Központ

Röviden a projektről

A projekt célja egy madármegfigyelő központ tervezése és megépítése, ahol a nagyközönség számára az ismeretterjesztés és élményígéret van a központban. A létesítményben a látogatóknak lehetőségük nyílik a vízhez kötődő madarak természetes viselkedésének és életmódjának rendkívül közelről való megfigyelésére és fotózására. A speciálisan elhelyezett madármegfigyelő épületet egy emelt vízszintű látványmedence, egy vízi tanösvény és egy kilátó egészíti majd ki a komplexum területén.

Projekt átadása

Jelenleg a beruházás előkészítése és tervezése zajlik.

A projekt részletes bemutatása

A Hortobágyi Nemzeti Park területén megépítésre kerülő, világszinten is egyedülálló madármegfigyelő központ és madárszínház beruházás célja a környezeti értékek és a természet szeretetére történő nevelés előmozdítása. A központ lehetőséget biztosít a vízi madárvilág testközelből történő megfigyelésére, a természeti értékek bemutatásán keresztül pedig hozzájárul az állatvilág bonyolult, de ugyanakkor látványos működésének jobb és mélyebb megértéséhez.

A tervezett létesítmény egyidejűleg 45-50 fő befogadására lesz alkalmas, így akár két iskolai osztály részére is lehetőséget biztosít a madárvilág megismerésére. A látogatók szervezett programok keretében nyerhetnek bepillantást a madarak mozgalmas életébe az odúk elfoglalásától a levegőben zajló vérre menő küzdelmeken, a táplálékért vívott csatákon, a nászon, a fiókák etetésén és nevelésén át egészen azok kirepüléséig.

A fejlesztés következtében egyedülálló attrakcióval bővül a térség turisztikai kínálata, mely közvetett módon elősegíti a térség gazdasági fejlődését, Hortobágy település lakosságmegtartó erejének növelést, valamint a térség kis és középvállalkozásainak erősödését is.

Látványtervek