Téry Ödön Turistaház-fejlesztési Program

Röviden a projektről

Hazánk hegy- és dombvidéki tájai, természetes környezete, illetve az ismert túraútvonalak kapcsán hatalmas az érdeklődés, jármódtól függetlenül reneszánszát éli a természetjárás, melynek elengedhetetlen kiegészítői a minőségi szálláshelyek. A program célja, hogy az ország aktív- és ökoturisztikai szempontból vonzó térségeiben bővítse a korszerű, jó minőségű, megfizethető szálláshelyek számát, elsősorban meglévő, működő épületek fejlesztése vagy felújítása által.

Projekt átadása

Folyamatos. 2020-ban 50 turistaház, kulcsosház, zarándokház, vízitúra-szállás felújítása kapott támogatást az Aktív Magyarország Kormánybiztosi Irodától. A nyár és az ősz folyamán majd minden héten átadásra került egy-két megújult turistaház, így 2020-ban összesen 29 felújított, korszerűsített szálláshelyet vehettek birtokba a túrázók, 43 további szálláshely átadása pedig 2021 nyaráig megtörténik.

A projekt részletes bemutatása

A Téry Ödön Nemzeti Turistaház-fejlesztési Program célja, hogy hazánk aktív- és ökoturisztikai térségeiben, illetve vonzó túraútjai mentén fenntartható, a közt szolgáló, vonzó szálláshely-fejlesztés valósuljon meg. Az elmúlt években már számos szálláshely korszerűsítésére sor kerülhetett, azonban még mindig akadnak olyan helyszínek, ahol romos, elhanyagolt épület és régies bútorzat fogadja a betérő vendégeket. Ezek a szálláshelyek rontják az élményígéretet, és olykor megtörik az útvonalon elérhető szolgáltatási színvonal egységét.

Munkánk során arra törekszünk, hogy az aktív- és ökoturisztikai térségekben feltárjuk a szálláshely-szolgáltatás hiányosságait, és a ezekre alapozva hálózatos fejlesztést valósítsunk meg. A családi és baráti társaságok, illetve a diákcsoportok, pedagógusok igényeit figyelembe véve a meghitt, romantikus erdei kunyhók mellett magasabb színvonalú vendégházak és erdei iskolák fejlesztése egyaránt része a programnak.

Az ökoturizmus állami és civil szereplőivel együttműködve az adott év fejlesztései mellett a következő évek előkészítésére is sor kerül. Egyre több partner bevonásával informális egyeztetések és helyszíni szemlék során készítjük elő a fejlesztések műszaki és turisztikai tartalmát.