Kerékpáros turizmus fejlesztése a Tokaj, Felső-Tisza és Nyírség kiemelt turisztikai fejlesztési térségben

Röviden a projektről

A Magyar Kerékpáros Turisztikai Szövetség konzorciumvezetésével megvalósuló projekt célja a kerékpáros turisták igényeit kiszolgáló kerékpárforgalmi létesítmények megépítése, hálózatba szervezése és kerékpárosbarát szolgáltatásfejlesztések megvalósítása Tokaj, Felső-Tisza és Nyírség kiemelt turisztikai fejlesztési térségben. A projekt keretein belül Vásárosnaményban, Panyolán, Kölcsén kerékpáros centrumok kialakítása történik meg, a Tiszántúli Református Egyházkerület Nyírbátorban és Csarodán kerékpáros túraközpontokat, Tivadarban kerékpáros centrumot, Tarpán és Tákoson pedig kerékpáros pihenőpontokat hoz létre.

Projekt költségvetése

A projekt költségvetése 435 000 000 Ft, melyből az AÖFK kerete 8 890 000 Ft.

Projekt ütemezése

A projekt tervezett fizikai befejezése: 2021. szeptember 30.

Projekt kód

GINOP-7.1.9-17-2018-00032

Projekt átadása

A projekt tervezett fizikai befejezése jelenlegi tervek szerint 2021. szeptember 30.

A projekt részletes bemutatása

A Magyar Kerékpáros Turisztikai Szövetség konzorciumvezetésével megvalósuló projekt célja a kerékpáros turisták igényeit kiszolgáló kerékpárforgalmi létesítmények megépítése és hálózatba szervezése, valamint kerékpárosbarát szolgáltatásfejlesztések megvalósítása.

A projekt keretein belül Vásárosnaményban, Panyolán, Kölcsén kerékpáros centrumok kialakítása történik meg, a Tiszántúli Református Egyházkerület Nyírbátorban és Csarodán kerékpáros túraközpontokat, Tivadarban kerékpáros centrumot, Tarpán és Tákoson pedig kerékpáros pihenőpontokat hoz létre. A létesítmények üzemeltetéséhez szükséges kerékpárok, utánfutók, eszközök beszerzése, továbbá kerékpáros forgalomszámlálók telepítése is megvalósul.

A projekt eredményeképpen több generáció egyidejű kiszolgálására felkészített, családbarát aktív turisztikai hálózat jön létre.

A projekt keretein belül kerékpárok, szállító eszközök, rendezvények lebonyolításához szükséges eszközök és kerékpáros szervizcsomagok, valamint forgalomszámlálók is beszerzésre kerülnek. A projekt során adaptálásra és bevezetésre kerül a BikeFriendly nemzetközi kerékpáros turisztikai minősítési rendszer; valamint megvalósul a szolgáltatók szemléletformálása is. A piacralépést csomagajánlatok létrehozása és komplex marketingtevékenység támogatja.

Megvalósítók:

  • Magyar Kerékpáros Turisztikai Szövetség
  • Kölcsei Evangélikus Egyházközség
  • Magyar Turisztikai Szövetség Alapítvány
  • Panyola Község Önkormányzata
  • Tiszántúli Református Egyházkerület
  • Vásárosnamény Város Önkormányzata
  • Aktív- és Ökoturisztikai Fejlesztési Központ

A konzorciumvezető a szakmai feladatokat irányítja, helyi partnerek felelnek a beruházások (építési tevékenység) megvalósításáért. A Magyar Turisztikai Szövetség Alapítvány a szolgáltatók szemléletformálását és a marketingtevékenységeket koordinálja.

Az Aktív- és Ökoturisztikai Fejlesztési Központ 2020. július 1-től csatlakozott a projekthez, szervezetünk a Kisfaludy2030 Turisztikai Fejlesztő Nonprofit Zrt. helyett lépett be a konzorciumba. A projektben turisztikai szakértői feladatokat látunk el, melynek keretében tevékenységeink kiterjednek:

  • a térségben futó egyéb projektekkel való összhang, és az egységes aktív- és ökoturisztikai szakmai szempontok mentén történő megvalósítás biztosítására;
  • a beruházások, szolgáltatás- és eszközbeszerzések, valamint a közbeszerzések műszaki-szakmai tartalmának véleményezésére, a műszaki, szakmai specifikáció kiegészítésére vagy az ajánlattételre felkérendők kiegészítésére;