Könyvek és kiadványok

Kiadványok

Térségi kiadványok

Magyarország minden pontja számos felfedeznivalót tartogat annak, aki aktívan szeretné tölteni szabadidejét. Térségi kiadványsorozatunk célja, hogy egy-egy tájegységben konkrét gyalogos-, kerékpáros- és vízitúrákat, kirándulóhelyeket, érdekes látnivalókat ajánljunk az oda látogatóknak, így segítve az aktív kikapcsolódást.   A kiadványokban szereplő túrák részletesen, letölthető térképekkel megtalálhatóak az aktivmagyarorszag.hu oldalon. A kiadványokban az ajánlatok mellett röviden bemutatjuk a térség természeti értékeit, helyi termékeit és gasztronómiáját.

2020-ban elsőként az Őrségbe kalauzoltuk el az érdeklődőket. Az Aktívan az Őrségben kiadvány sikerén felbuzdulva 2021-ben célul tűztük ki, hogy idén az ország 12 további tájegységének kínálatát is feldolgozzuk.

 1. júniusától a Decathlon áruházakban és a helyi Tourinform irodákban hat ingyenes Aktív kiadványt találnak az érdeklődök:
 • Aktívan a haranglábak földjén – Őrség és Vendvidék
 • Aktívan a barlangok földjén – Aggteleki-karszt és Bódva-vidék
 • Aktívan a Felső-Tisza-vidékén és a Nyírségben – A rejtőzködő kincsek világa
 • Aktívan az Alpok és a Kisalföld találkozásánál – Soproni-hegység és Fertő-táj
 • Aktívan a Tisza-tónál és a Hortobágyon
 • Aktívan a borvidék dűlőin – Tokaj-Hegyalja és Bodrog-völgye

Természetjáró szálláshelyek erdőn-mezőn

Sokan töltenek több napot a természetben, amihez a szálláshelyet előre érdemes megtervezni. Ilyenkor az erdők közelében épített turistaszállások a legalkalmasabb pihenőhelyek. A Természetjáró szálláshelyek erdőn-mezőn kiadványunk 213 db turista-, erdei és kulcsosházat gyűjt össze az ország egész területéről. A hét füzet az ország hét tájegységére fókuszál, így könnyű megtalálni a tervezett túrához legközelebb esőt.

A kiadványok 2020/2021 telén a Decathlon áruházakban ingyenesen voltak elérhetőek. 2021 tavasztól a szálláshelyek online is megtalálhatóak az aktivmagyaroszag.hu oldalon.

Kisvasútra fel!

A kisvasutak utasok ezreit viszik közelebb a természethez évről évre. 2022-ig az ország összes kisvasútja megújul. Hogy minél többen kipróbálhassák a kikapcsolódásnak ezt a formáját, egy füzetet adtunk ki 2020 tavaszán, amelyben megtalálható az ország minden kisvasútja. A kiadvány továbbá tartalmazza az állomásaikat, üzemeltetési időszakukat, különleges programjaikat, illetve a környék látványosságait. A kiadványt megújítjuk, 2021-ben júniusától lesz elérhető.

Egyéb kiadványok

 • 101 szabály az élhető városért címmel jelent meg magyar nyelven Jeff Speck könyve, amely városformáló ötleteket gyűjt össze, melyek megvalósításával egy kellemesebb környezetben élhetünk.
 • A Fokozatváltás kiadvány a brit kerékpáros fejlesztési mintát hozta el közénk.
 • Hazánk kerékpáros szokásait foglalja össze grafikonok formájában az Így bringázik Magyarország füzet.
 • Az Aktív Magyarország 2020-as eredményeit a Lendületben kiadványban foglaltuk össze.

Könyvek

Erdőszelfi

Feladatunknak tartjuk, hogy a gyerekeket a természetjárás, a természet szeretetére neveljük. Ennek érdekében kortárs költőket kértünk fel gyermekversek írására. Lackfi János szerkesztésében Erdőszelfi címmel jelent meg a vándortáborozás élményeit rímbe szedő verseskötet. Tizenhat kortárs költő 45 versen keresztül mutatja be a nyári táborozás élményeit, viszontagságait, örömeit. A Móra Kiadó által megjelentetett kötet a könyvesboltokban megtalálható, illetve az iskolák könyvtáraiba is került egy-egy példány. Reménykedünk abban, hogy az iskolai versmondó versenyeken egyre több kortárs költő verse  hangzik majd el a természetjárás, a vándortáborozás szépségeiről, viszontagságairól.

Regényes természet

A Magyar Írószövetséggel együttműködve 2020. novemberében pályázatot írtunk ki ifjúsági regények írására a környezetvédelem, a klímaváltozás és az aktív turizmus témájában. A díjalap 10 millió forint. A pályázat célja, hogy olyan regények készüljenek, amelyek felhívják a 10-14 éves gyerekek figyelmét a természetvédelem fontosságára, a klímaváltozás problémájára, egyúttal a természet szeretetére, természetjárásra, aktív életmódra ösztönzik őket. A legjobb műveket 2021 karácsonyára szeretnénk kiadni. A pályázat részletei ide kattintva érhetőek el.

A magyar természetvédelem sikerei

Szeretnénk, ha egyre több figyelne oda a természeti környezetére.  A természetvédelemről azonban szinte mindig negatív összefüggésben beszélünk, pedig van néhány olyan példa, amire büszkék is lehetünk, néhány védett állatfajunk egyedszáma megsokszorozódott az elmúlt évtizedekben. Ezért a National Geographic magazinnal közösen elindítottunk egy cikksorozatot a magyar természetvédelem sikereiről. Különös öröm, hogy a dunavirágról szóló cikk bekerült az amerikai kiadásba is. A sorozatot 2021-ben is folytatjuk, illetve idén egy könyvet is megjelentetünk erről.