Tavaszi nagytakarítás – takarítsuk ki együtt a természetet!

Megérkezett a tavasz, és a jó idővel egyre többen választják majd a természetjárást. Sokan ebben az időszakban takarítják ki az otthonukat is. Mi, az Aktív- és Ökoturisztikai Fejlesztési Központban arra szeretnénk hívni az embereket, hogy ezt a “takarítást” a természetben is végezzük el. Ezért a tavalyi “Tavaszi nagytakarítás – takarítsuk ki együtt a természetet!” akciónkat 2022-ben is meghirdetjük. A kampány egyrészről arra buzdít, hogy az aktív túrázók a kirándulás után egy zsákkal többel jöjjenek ki az erdőből, mint amennyivel bementek, másodsorban pedig szeretnénk a túrázóknak a természetjárás alapvető etikettjét megtanítani.

Tavaly nagy siker volt az első alkalom, hiszen az önkéntesek rengeteg helyen tisztították meg az erdőket, turistautakat. Ezért is gondoljuk azt, hogy van értelme a felhívásnak, mert egyrészt ténylegesen van haszna ennek a tevékenységnek, másrészt pedig aki akár csak egy zsák szemét összegyűjtésével is tesz a természetért, az sokkal erősebben elköteleződik az erdők tisztán tartása mellett. Ahhoz, hogy ez az akció sikeres legyen, széleskörű összefogásra van szükség. Szeretnénk, ha ez a megmozdulás egy igazi mozgalommá válna.

A Tavaszi Nagytakarítás az Erdők Nemzetközi Napján, március 21-én indul, és a Föld Napjáig, április 22-ig tart majd.

Várjuk önkormányzatok, civil szervezetek és cégek csatlakozását is. Idén minden csatlakozó szervezetnek tudjuk biztosítani a szemétszedéshez szükséges zsákokat és kesztyűket.

Az alábbi módokon csatlakozhatnak:

  • A kampány kommunikációs támogatása
    Hirdesse a rendelkezésére álló kommunikációs felületein a Tavaszi nagytakarítás felhívását, illetve ossza meg a közösségi média oldalain.
  • Szemétszedő túrák szervezése
    Hirdessen egy bizonyos kirándulóhelyen vagy útvonalon szemétszedő túrát, amelyre szabadon csatlakozhatnak a résztvevők. Ilyen esetben a túra szervezőjének a feladata az összegyűjtött szemét elszállítása, illetve a résztvevők koordinációja.

Amennyiben szerveznének bármilyen módon szemétszedő túrát, annak kommunikációjában az AÖFK szívesen vállal szerepet: kommunikálja a meghirdetett túrákat a kampány honlapján (egyelőre tavalyi tartalommal), Facebook esemény során pedig ha hozzáadja az Aktív Magyarországot szervezőnek, szívesen hirdetjük is a túrát. A fenti modellek mindegyike működött és jól bevált a tavalyi évben. Minden csatlakozótól csak annyit kérünk, amennyit önként fel tud ajánlani. Már a kommunikációs támogatás is jelentős hozzájárulás a közös ügyünkhöz.

A kampány menete

Március 21-én 9 órakor a csatlakozó szervezetekkel közösen szervezünk egy sajtótájékoztatót és egy szemétszedő túrát valamely Budapest környéki erdőben. Erre a sajtótájékoztatóra minden csatlakozót meghívunk, illetve közös sajtóközleményt adunk ki. Március 21-én indítjuk el a kampányhoz készített hirdetéseinket és reklámfilmet, melyek április 21-ig folyamatosan futnak majd.

Csatlakozási szándékukat a kampány koordinátoránál jelezzék: Gősi Krisztina (gosi.krisztina@aofk.hu)

Társuljanak önök is hozzánk egy jó ügy érdekében, tisztítsuk meg a természetet együtt!