Körösök Völgye

 In Térségi tervezés - Mátra, Börzsöny és Dél-Zala Aktív Turisztikai Stratégiák

Az Alföld déli részén elterülő Körösök völgye mind természeti értékekben, mind pedig kulturális örökségben, hagyományokban gazdag vidék, mely már jelenleg is sok turistát vonz a térségbe. Az idelátogatók elsődleges motivációja a gasztroturizmus, illetve a fürdő- és gyógyturizmus. Jelen aktív turisztikai stratégia célja, hogy a már most is népszerű turisztikai szegmensek mellett, azokat kiegészítve aktív kikapcsolódásra sarkallja az idelátogatókat, ezáltal bővítse az turisztikai kínálatot és növelje a térségben eltöltött vendégéjszakák számát.

Ennek eléréséhez az első és legfontosabb lépés, hogy a Körösök völgye, mint márka megjelenjen a hazai turisták mentális térképén és a térség bekapcsolódjon az országos aktív turisztikai hálózatokba, ezáltal egy valódi, egységes turisztikai desztináció alakulhasson ki a Körösök mentén.

A Körösök Völgye lehatárolásakor a központi elem a Körösök, az Országos Kékkör és a turisztikailag fontos kerékpárutak futása volt, melyek felfűzik a térség településeit. A jelenlegi lehatárolás három megye 35 települését foglalja magába, fontos azonban kiemelni, hogy a lehatárolás nem egy éles határvonal, az együttműködés a szomszédos térségekkel elengedhetetlen az országos aktív turisztikai hálózatok kiépüléséhez.

A stratégiaalkotás folyamata alapos helyzetelemzésre és széleskörű partnerségre épült, a helyi igények és adottságok figyelembevételével, már a kezdetektől bevonva a térség önkormányzatait, az egyes aktív turisztikai túratípusokhoz kapcsolódó helyi és országos szervezeteket, turisztikai szereplőket és szolgáltatókat.

A stratégiaalkotás során a következő jövőkép került megfogalmazásra:

2030-ra a Körösök völgye az aktív egészségmegőrző pihenés legkedveltebb célpontja lesz az Alföldön. A térség szereplői egységesen a szelíd aktív turizmusra koncentrálva a nyugalom szigeteként hirdetik magukat, melyhez mottójuk: „Körösök völgye az Alföld rejtett kincse”.

Mellékletek

Körösök Völgye Aktív Turisztikai Stratégia – Térségi helyzetfelmérés és értékelés (PDF)

Körösök Völgye Aktív Turisztikai Stratégia – Jövőkép és stratégia (PDF)

Körösök Völgye Aktív Turisztikai Stratégia – Cselekvési terv és projekttervek (PDF)

Körös Völgye Aktív Turisztikai Stratégia összefoglaló kiadvány (PDF)

Recent Posts

Leave a Comment