Kérjük, a konferencia teljes területén és időszaka alatt viseljen maszkot! Köszönjük!

 

2021. november 25., csütörtök

 

8.30 – 9.30                Érkezés, regisztráció

PLENÁRIS  TEREM: TOSCANA

9.45 – 10.50              ÚJ KORSZAK AZ AKTÍV TURIZMUSBAN

Baráth Gergely az Aktív- és Ökoturisztikai Fejlesztési Központ ügyvezető igazgatója megnyitja a konferenciát. 

 

10.50 – 11.20              AZ AKTÍV MAGYARORSZÁGÉRT DÍJAK ÁTADÁSA

Az aktív Magyarországért felelős kormánybiztos kezdeményezésére Aktív Magyarországért díjat alapított a Miniszterelnöki Kabinetiroda azért, hogy kiemelje azon személyek és szervezetek munkáját, akik az aktív életmód és kikapcsolódás területén példaértékű és eredményes tevékenységet végeztek. Évente egy alkalommal legfeljebb öt díj adományozható. A konferencián kiderül, hogy 2021-ben kik lettek a díjazottak!

11.20 – 11.45  Kávészünet

 

11.45 – 12.45              AKTÍV TURISZTIKAI STRATÉGIÁK

Az aktív turizmus világszerte és Magyarországon is egyre népszerűbb módja az utazásnak és a szabadidő eltöltésének. Hazánkban komoly, évszázados hagyományai vannak a természetjárásnak, kerékpározásnak, vitorlázásnak vagy akár a síelésnek, de az elmúlt évtizedekben hiányzott a fejlesztéseket és szereplőket koordináló központi szervezet, illetve a szektor jövőjét meghatározó, közép és hosszú távú stratégia. Ezt felismerve az AÖFK kidolgozta a Nemzeti Aktív Turisztikai és a Nemzeti Kerékpáros Stratégiát, valamint három mintatérségben térségi aktív turisztikai stratégiákat készített, melyeket a jövőben további szakterületi és térségi stratégiák követnek majd. A következő előadásokban bemutatjuk a stratégiai tervezés előzményeit, fontosabb mérföldköveit és betekintést nyerhetnek magukba a stratégiákba is.

 

12.45 – 13.00              AKTÍV TURIZMUS + FESZTIVÁL TURIZMUS + EXPO = ?

Vajon milyen lehet az aktív turizmus, a fesztivál turizmus és a kiállítás műfajának fúziója? Megtaláltuk rá a választ, amit most fel is fedünk a nagyközönség előtt.

13.00 – 14.30  Ebéd

 

A programok két szekció teremben folytatódnak párhuzamosan.

1. SZEKCIÓ TEREM: TOSCANA

14.30 – 16.00              KERÉKPÁROS TURIZMUS

(terem: Toscana)

A kerékpározás szinte az egész világon reneszánszát éli. Magyarországon a gyalogtúrázás után a bringázás a legnépszerűbb aktív turisztikai tevékenység legyen szó egynapos kirándulásról, többnapos túráról, országúti tekerésről vagy erdei kalandozásról. Az elmúlt időszak kerékpárút fejlesztései, a belföldi turizmus élénkülése és az aktív életmód népszerűsége miatt egyre többen tekernek hazánk gyönyörű tájain. A szekció előadói bemutatják a hazai és nemzetközi kerékpáros turizmus és kerékpáripar helyzetét, aktuális fejlesztéseket, kerékpárosbarát szolgáltatásokat és a szemléletformálás, népszerűsítés eszközeit is. Ezáltal átfogó képet kapunk a turizmus egyik legdinamikusabban bővülő és folyamatosan megújuló szegmenséről.

16.00 – 16.30  Kávészünet

 

16.30 – 17.45              KERÉKPÁROS TURIZMUS II

(terem: Toscana)

 

2. SZEKCIÓK  TEREM: MARBELLA

14.30 – 16.00              A TERMÉSZETVÉDELEM ÉS A TURIZMUS TALÁLKOZÁSA 

(terem: Marbella)

Az utazás élmény azok számra, akik útra kelnek – de milyen hatással van a turisták tömege a helyi közösségekre, élővilágra, geológiai értékekre? Hogyan lehet felelős és fenntartható, a természeti értékeket azok károsítása nélkül bemutató turizmust fejleszteni – milyen szemléletmód és konkrét cselekvési terv szükséges ahhoz, hogy megőrizhessük a táj vonzerejét, védett társulásait? A szekció ülésen megvitatják, hogyan profitálhat a természetvédelem a turizmusból.

16.00 – 16.30  Kávészünet

 

16.30 – 17.45              SZEMLÉLETFORMÁLÁS ÉS EDUKÁCIÓ AZ AKTÍV TURIZMUSBAN

(terem: Marbella)

Az aktív- és ökoturizmus lehetőséget teremt arra, hogy minél többen a természetben, zöldben pihenjék ki a hétköznapok fáradalmait. Ahhoz, hogy a természetjárás, a természetben levés ne elpusztítsa a természetet, számos szabályt szükséges betartani a turizmus résztvevőinek, fejlesztői, szolgáltatói és felhasználói oldalról is. Ha természetbe hívjuk a turistákat, hosszú távon kell gondolkodnunk. A természet tisztelete, megóvása mindannyiunk feladata, és ahhoz, hogy unokáink is elcsodálkozhassanak azon a sokszínűségen, amelyet mi még láthatunk, számos szabályt, alapelvet kell betartanunk. A szekcióban olyan jó gyakorlatokat mutatnak be az előadók, amelyek minden résztvevőt inspirálhatnak, hogy programjaikkal formálják a hozzájuk látogató vendégek szemléletét.

 

TOSCANA TEREM:

18.00 – 18.30                  DÍSZELŐADÁS

18.45-től vacsora az étteremben

 

BOWLING TEREM:

20.00 órától                 ESTI PROGRAM

 

 

2021. november 26., péntek

A programok két szekció teremben zajlanak párhuzamosan.

1. SZEKCIÓK TEREM: IBIZA

9.00 – 10.40                 AKTÍV TELEPÜLÉSEK

(terem: Ibiza)

A magyar lakosság körében a hétvégi aktív szabadidős tevékenységekkel párhuzamosan a hétköznapokban, az épített környezetben végzett fizikai aktivitás aránya is növekszik. Az egészséges életmódra való törekvés egyre több embert aktivizál, emiatt a településtervezés is egyre erőteljesebben foglalkozik az egészséges város, a rekreáció témaköreivel. A szekcióban körbejárjuk, hogy miért fontos az aktív életmód, mindez hogyan segíthető szakpolitikai és kommunikációs eszközökkel, melyek azok a kulcs intézkedések, amelyek akár tömegeket is képesek az aktív életmód irányába terelni. Bemutatjuk azt is, hogy az Aktív Magyarország Program miképpen járul hozzá, hogy egy egészségesebb és boldogabb társadalomban élhessünk.

10.40 – 11.00  Kávészünet

 

11.00 – 12.30              LEGAKTÍVABB TURIZMUS – BETEKINTÉS A SZABADIDŐSPORT-VERSENYEKHEZ KAPCSOLÓDÓ TURIZMUSBA

(terem: Ibiza)

A szabadidősport versenyek ma már behálózzák az országot. Minden térségben vannak olyan futóversenyek, kerékpártúrák, teljesítménytúrák, amelyek más tájegységekről vonzzák az amatőr sportolókat. A legnépszerűbb rendezvények percek alatt telnek be, sőt több esemény már határon túlról is Magyarországra vonzza a turistákat. Az aktív turizmus egyre fontosabb részét képezik a szabadidősport versenyek. A hazai szabadidősport-szervezők mutatják be a terület lehetőségeit, kihívásait, növekedési potenciálját. Szóba kerülnek a versenyszervezéssel és a szabályozással kapcsolatos legfontosabb szakmai kérdések is.

 

2. SZEKCIÓ   TEREM: MARBELLA

9.00 – 10.40                 MŰKÖDŐ HÁLÓZATOK

(terem: Marbella)

Az aktív turizmus akkor lehet sikeres, ha a pontszerű működést a hálózatos működés váltja fel. A folyók, a turistautak, a kerékpárutak egy olyan hálózatot hoznak létre, ahol a hálózat élei maguk az utak, a települések, szálláshelyek, attrakciók pedig a hálózat csomópontjai. A hálózatos látásmód magával vonja az együttműködés szükségességét. Ebben a szekcióban olyan különböző hálózatok mutatkoznak be, amelyek megmutatják, hogy milyen lehetőségek rejlenek az együttműködésekben, hogyan segíti egy-egy turisztikai útvonal a hálózat minden szereplőjének a munkáját.

10.40 – 11.00  Kávészünet

 

11.00 – 12.30         HOGYAN MESÉLJÜNK AKTÍV TURIZMUSRÓL A MÉDIÁBAN? 

(terem: Marbella)

Teljes közhely ma már, hogy amiről nincs legalább egy Facebook poszt, az nincs is. Persze, tudjuk, hogy van, de világunk teljesen mediatizálttá vált, és ebből az aktív turizmus sem maradt ki. Az emberek azon túl, hogy szeretnek utazni, szeretik megmutatni is, hogy merre járnak, szeretnek szép helyekről olvasni, filmeket nézni, álmodozni új helyek felfedezéséről. Sokféleképpen lehet kimozdulásra csábítani az embereket. Különböző Facebook csoportok, tematikus médiatermékek, vlogok, zeneszámok inspirálhatják elindulásra a turistákat. A mi dolgunk, hogy megtaláljuk azokat az eszközöket és formákat, amelyekre a jövendőbeli vendégeink jól rezonálnak, és eljönnek hozzánk felfedezni a térségünket. A szekcióban újságíró, szerkesztő, tartalomgyártó mutatja be, hogy mi az az eszköz, üzenet és forma, amely náluk jól működik.

 

12.30 – 12.40              KONFERENCIA ZÁRÓELŐADÁS termenként

12.40-től  ebéd, majd hazautazás

A programváltoztatás jogát a szervező fenntartja.