“Horizont” kerékpáros kalandtúra-útvonal

Röviden a projektről

A projekt célja egy Magyarországot átszelő, szakaszonként teljesíthető erdei kerékpáros kalandtúra-útvonal kialakítása. A túra Tokaj és Szentgotthárd között, elsősorban az Északi-középhegység, a Dunántúli-középhegység és a Zalai-dombság tájain vezeti keresztül a látogatót, érintve közben számos kulturális és természeti látnivalót, így aktív kikapcsolódás keretében segít megismerni hazánk szépségeit.

Projekt ütemezése

1. ütem: túraútvonal véglegesítése, mobilapplikáció-fejlesztés, az útvonal legalizálása és az üzemeltetési koncepció kidolgozása, majd a túraútvonal digitális kijelölése

2. ütem: a túraútvonal fizikailag is megjelenő kitáblázása, felfestése az első év tapasztalatai alapján

A projekt részletes bemutatása

Az útvonal jellegéből fakadóan – mivel az hazánk hegységeit fűzi fel – igényel némi fizikális és technikai felkészültséget, ugyanakkor célunk, hogy az a rendszeresen kerékpározó családok számára is teljesíthető legyen. A terepi adottságokból kifolyólag előfordulhat pár rövidebb szakasz, mely meredekebb vagy technikásabb, de átlagos fizikummal bárki bátran nekivághat! A kialakításnál törekszünk rá, hogy az út nagy része stabilizált erdészeti utakon vagy nagyon gyér forgalmú közutakon haladjon, így a bringások számára élvezetesen és biztonságosan kerekezhető legyen.

A projekt első ütemében az útvonal digitális kijelölését tervezzük, így a navigálás, a teljesítés igazolása és az útvonalhoz kapcsolódó játékok is digitális alapon, egy speciálisan ehhez az útvonalhoz fejlesztett mobilapplikáció segítségével történnek majd. Az első év során érkező visszajelzések és tapasztalatok alapján az útvonalat felülvizsgáljuk, ezután pedig – a szükséges módosítások beiktatásával – a második ütemben az útvonal kitáblázására és felfestésére is sor kerül.

A projekt logója