Térségi jelentőségű kerékpárutak tervezése

Röviden a projektről

A kormány 2020 őszén 4 milliárd forintot biztosított kerékpárutak tervezésére annak érdekében, hogy a 2021-2027-es uniós fejlesztési időszakban jól előkészített, fontos fejlesztések valósulhassanak meg már a ciklus elejétől kezdődően.

Projekt költségvetése

4 milliárd Ft

Projekt ütemezése

2021 év vége

Projekt szakaszai

Az ország minden megyéjében, több, mint 180 helyszínen kezdődött meg a kerékpárutak előkészítése.

A projekt részletes bemutatása

Az 1726/2020. (X. 30.) számú Korm. határozat alapján „A térségi jelentőségű kerékpárutak előkészítése” projektre rendelkezésre álló forrás 4 milliárd forint, melyből támogatás formájában a Magyar Közút NZrt., valamint a megyei önkormányzatok, ezen kívül az AÖFK megbízásából mind a 19 megyében elkészülnek a leginkább hiányzó kerékpáros útvonalak engedélyes és kiviteli tervei, és megszerzésre kerülnek az építési engedélyek is.

2020. novembere folyamán megtörténtek az előzetes egyeztetések, és véglegesítésre kerültek a tervezendő kerékpárutakat tartalmazó megyei projektlisták. A megyei közgyűlések vezetőivel és az országgyűlési képviselőkkel egyeztetett program országos szinten legfeljebb 1.353 kilométernyi kerékpárút tervezését tartalmazza. A listán szereplő szakaszok tervezésére a lezajlott közbeszerzések tervezői árainak függvényében, a forrás kimerüléséig van lehetőség.